Přejít na produktové menu

Pes v autě: Jak převážet mazlíčka bezpečně a bez rizika pokuty

Tak si skoč na zadní sedačku a jedeme? To je způsob, jakým spousta chovatelů psů a koček přistupuje k převážení svých čtyřnohých mazlíčků. Jenže pozor. Na to, jak by měla zvířata jezdit v autě, existuje zákon a kde jsou zákony, tam jsou i pokuty. V extrémních případech může nedodržení těchto předpisů vyjít velice draho. Maximální pokuta je totiž 200 tisíc korun. Pes v autě: Jak převážet mazlíčka bezpečně a bez rizika pokuty

Může to být klidně jen převoz na pár kilometrů, který ale způsobí obrovské potíže. I když si to mnoho řidičů neuvědomuje, zvířata nemohou v automobilech převážet podle svého uvážení. Měli by dodržovat pravidla. Pokud psy a kočky převážejí řidiči nevhodným způsobem mohou se dostat do rozporu hned se dvěma zákony.

Tím prvním je zákon o provozu na pozemních komunikacích. Podle něj je totiž řidič povinen zajistit bezpečnou přepravu pasažérů i nákladu. Pokud se policistům při kontrole nebude zdát způsob přepravy bezpečný, mohou řidiči na místě uložit pokutu ve výši několika tisíc korun.

Horší situace ale je, pokud policie dospěje k závěru, že nevhodné převážení zvířete už překročilo hranici týrání. V takové případě jsou totiž pokuty daleko vyšší a mohou se vyšplhat až na zmiňovaných 200 tisíc korun.

Jak správně převážet psy a kočky

Základní pravidlo zní: Chovejte se ke zvířatům ohleduplně. Je potřeba dát si pozor především na několik základních věcí.

  • Jídlo a voda: K obojímu by měl mít pes i kočka během jízdy přístup, respektive by jim měl obojí majitel pravidelně nabízet.
  • Odpočinek: Cestování je únavné pro lidi stejně jako pro zvířata. Je nutné brát na své mazlíčky ohled a dělat pravidelné přestávky.
  • Dobrá kondice: Pokud je zvíře oslabené nebo nemocné, převážet by se nemělo.
  • Přepravka: U přepravky je nutné zajistit hlavně čistotu, sucho a také proudění vzduchu. Především psi jsou citliví na vysoké teploty a špatně větraná přepravka by jim mohla ublížit.

 

Bezpečnostní pásy pro psy

Přesná definice, jak konkrétní zvířata převážet není. Platí ale pravidlo, že se nesmí ve vozidle pohybovat volně. A to nejen kvůli vlastní bezpečnosti, ale i kvůli bezpečnosti ostatních pasažérů v autě. Pokud jsou zvířata v autě volně, mohou je ohrozit i airbagy.

U menších plemen psů a u koček, je řešení celkem snadné, postačí přepravka. Ta může být umístěná v kufru auta nebo na sedadle, kde ale musí být bezpečně zajištěna. Možné je mít přepravku i na podlaze, pak si ale musí majitel zkontrolovat, jestli má zvíře dostatečný přístup vzduchu.

U větších plemen psů už je to o něco složitější. Málokterý pes by asi vydržel být při jízdě spořádaně připoutaný na zadním sedadle a ani se nehnout. Dnes nicméně existují speciální postroje, které se dají připnout k bezpečnostním pásům. Ty psům zajistí relativní pohodlí, ale především bezpečnost.

U větších automobilů je přípustnou variantou také převážení psů v kufru. Zavazadlový prostor ale potom musí být od kabiny řidiče oddělen mříží. Prodávají se i speciální klece, které se vkládají přímo do zavazadlového prostoru. Pro psy představují mimořádně bezpečnou a pohodlnou variantu, jde nicméně o vybavení, které je relativně nákladné a není s ním nejjednodušší manipulace. Využijí ho tedy především ti chovatelé, kteří své psy převážejí často.


Další články

Prémiová paliva: jaký mají vliv a vyplatí se je tankovat?

Prémiová paliva: jaký mají vliv a vyplatí se je tankovat?

Šofér stojí před stojanem, přešlapuje a váhá. Měl by natankovat klasické palivo, na které jezdí už roky, nebo tentokrát sáhnout hlouběji do kapsy a zkusit…

Číst článek
Druhy světel u auta a v jakých případech je používat

Druhy světel u auta a v jakých případech je používat

Od roku 2006 je v Česku povinné mít rozsvícená světla u auta i přes den. Druhů světel ale najdeme víc než jen klasická potkávací. V závislosti na aktuální…

Číst článek
Jak poznat špatný alternátor v autě? Sledujte chování kontrolky

Jak poznat špatný alternátor v autě? Sledujte chování kontrolky

Co je alternátor a jak funguje? Jak poznat, když se rozbije? Jaké poruchy jsou nejčastější? A co signalizuje kontrolka? Odhalte potíže s alternátorem včas…

Číst článek
Autem nově i bez dokladů. Jak se mění povinnost řidiče v roce 2024?

Autem nově i bez dokladů. Jak se mění povinnost řidiče v roce 2024?

„Dobrý den, vaše doklady, prosím!“ Tak tuto otřepanou větu už byste při silniční kontrole nově slyšet neměli. Od 1. ledna 2024 totiž platí novela silničního…

Číst článek
Potřebujete rychlost, nebo nosnost? Jak vybrat letní pneumatiky

Potřebujete rychlost, nebo nosnost? Jak vybrat letní pneumatiky

Nejsou povinné, ale vyplatí se. Správně vybrané letní pneumatiky zaručují vyšší bezpečnost, přináší pohodlnější jízdu a dlouho vydrží. Nabídka pneumatik je…

Číst článek
Větší bezpečnost i úspora, výměna zimních pneumatik se vyplatí

Větší bezpečnost i úspora, výměna zimních pneumatik se vyplatí

Stromy v Česku už pomalu ženou do květu, těžké kabáty nahrazují tenké bundy, po sněhu ani památky. Pro motoristy to znamená jediné, začíná hlavní sezona.…

Číst článek
Novinka
Uložte si vůz do své garáže!
Více informací